Genbrug af tegl

Herunder finder I mere viden om genbrug af tegl og de miljømæssige fordele ved dette. 

Lærervejledning:

3. Tegl_DK.docx

VIDEO: Hvordan gavner genbrug af tegl miljøet?

VIDEO: Hvordan kan man genbruge tegl?

Miljømæssige fordele ved at genbruge tegl

Nu skal du lære mere om, hvordan genbrug af tegl er en fordel for klima og ressourceforbrug. Formålet er gøre dig i stand til at sammenligne nye og genbrugsmaterialer og vurdere, hvilken der er bedst for miljøet.

Klimapåvirkning

Der er meget fokus på risikoen for klimaforandringer i vores samfund. Derfor er der i alle nordiske lande meget opmærksomhed på, hvordan klimapåvirkningen fra byggematerialer kan reduceres.

Klimabelastningen fra et byggemateriale kan udregnes på baggrund af en Livscyklusvurdering; også kaldet en LCA. LCA’en er en vurdering af potentielle miljøpåvirkninger og er en model, eller en formel, hvor der skal indsættes data (tal) fra bl.a. specifikke byggematerialer.

Dataene om et byggemateriales klimapåvirkning findes i et produktdatablad, der hedder en Environmental Product Declaration. Det forkortes EPD. Find mere information om EPD'er ved at klikke her.

I nogle tilfælde findes der ikke en EPD til et byggemateriale, da det er op til producenten selv at finansiere og producere EPD-dokumentationen. I de tilfælde må der benyttes generiske data. Generiske data er gennemsnitstal. I Danmark kan man finde disse tal i Bygningreglement.

For at der kan laves en simpel klimaberegning, har man brug for:

  • En EPD eller andre data om det valgte tegl-materiale
  • Viden om den mængde materialer, der skal anvendes
  • Eventuelt en omregning af den deklarerede enhed til en anden enhed (eksempel: fra ton til antal)
  • Kendskab til de nationale krav om, hvad der skal med i beregningen. Læs mere om klimakravene i bygningsreglementet på dette link 

 

Varighed: 20 minutter

Videoer: 10 minutter

Læsning: 10 minutter

 

Lær mere om EPD'er

En EPD indeholder mange oplysninger. Blandt de mere relevante er 'Declared unit' eller på dansk 'deklareret enhed'. Det kaldes også funktionel enhed.

Den deklarerede enhed viser mængden af materiale, som miljøpåvirkningerne er udregnet på baggrund af. Det er klart, at miljøet belastes hårdere ved produktion af 10 paller teglsten end ved 1, og derfor er det væsentligt at have styr på, hvor stor en mængde materiale, beregningerne og resultaterne omhandler.

 
 

Eksempel på deklareret enhed i en EPD.