Lærervejledning:

1. Træ_DK.pdf

Viden om træ - et genialt materiale!

Træ er et genialt materiale og har stort potentiale som en bæredygtig ressource. Historisk har træ altid haft stor betydning for menneskeheden og er blevet brugt til mange ting, lige fra de første simple redskaber til de store smukke træskibe. Nu bruger vi endda træ til at bygge moderne højhuse.

I dag er der meget fokus på at bruge materialer, der er gode for miljøet og for vores planet. Derfor genopdager vi nu, at træ er en fantastisk bæredygtig ressource til at bruge i byggeriet.Træer suger CO2, mens de vokser. Skove kan altså hjælpe med at sænke mængden af CO2 i luften. På den måde kan det træ, vi bruger til byggeri, fungere som kulstoflagre og hjælpe med at reducere CO2 i atmosfæren.​

Her på siden kan du lære mere om, hvordan træ kan være med til at gøre verden til et mere bæredygtigt sted. Det handler om at bruge træet bedst muligt og så længe som muligt, så vi spilder mindre, fælder mindre og påvirker miljøet mindre - samtidig med at vi sikrer, at vi har nok træ til os nu og skove til fremtidige generationer.

Genbrug

Genbrug handler om at bruge et produkt igen, uden at ændre dets form eller formål. Et eksempel kan være et vindue, der udtages af ét byggeri og derefter indsættes i et andet. 

Genanvendelse

Genanvendelse betyder, at anvende materialer eller produkter til at lave nye produkter eller materialer. Det kræver en form for bearbejdning af det oprindelige produkt eller materiale for at skabe noget nyt. Et eksempel kan være, at træ fra nedrivninger bliver lavet om til nye træprodukter, eller bliver lavet til flis. 

Genbrug og
genanvendelse af træ

Potentialet for genbrug og genanvendelse af træ er enormt, men der er nogle problemer med den måde, vi bruger træ i dag. Vi spilder mange ressourcer ved at brænde træet af for hurtigt, og vi forsømmer at passe ordentligt på træ-materialerne i deres levetid.​

Vores tendens til at købe nyt træ i stedet for at genbruge og genanvende det, vi allerede har, skaber et stort spild og lægger pres på skovens ressourcer.​

Tiden er kommet til at ændre vores forbrugsmønster. Vi skal ændre vores forsyningskæder, udvikle nye produkter, designe anderledes og gentænke, hvordan vi bruger og arbejder med træ.​

Det hele starter med at ”redde” de træ-materialer, der tidligere blot var affald. Herefter skal vi forberede træet til at kunne blive brugt igen - enten til det samme eller til noget nyt.  ​

Det er her du kommer ind i billedet.​

En stor stak med planker.

Opgave 1 af 2 (15 min.)

Kopier gerne spørgsmålene ind i et skriveprogram, så det er nemmere at skrive dine svar ned.

Arbejd selvstændigt (7 min.)  

1. Beskriv med dine egne ord, hvad genbrug betyder. Kom derefter med et eksempel på genbrug af træ i byggeriet. 

2. Beskriv med dine egne ord, hvad genanvendelse betyder. Kom derefter med et eksempel på genanvendelse af træ i byggeriet. 

Med sidemakker (7 min.)  

1. Læs dine beskrivelser højt for din sidemakker og vurdér fælles, om I er enige.

2. Find sammen et eksempel, hvor det er svært at afgøre, om der er tale om genbrug eller genanvendelse. Husk at skrive jeres eksempel ned, da I skal bruge det til fælles gennemgang senere.

​Fordelene ved at bygge med træ

Byggematerialer lavet af træ tilbyder flere fordele, herunder en årlig reduktion på 483 millioner tons CO2-udledning. Dette skyldes, at træet erstatter andre materialer som beton, metal, mursten og plastik.

Stigningen i træbyggeri er drevet af flere faktorer:

  • Træets stigende popularitet som erstatning for materialer med høje kulstofaftryk, såsom stål og beton.
  • Øget boligbyggeri, hvor træ anvendes som et miljøvenligt alternativ til konventionelle materialer.
  • Voksende bevidsthed om træets fordele for miljøet og dets evne til at bidrage til klimaforbedringer.

Klide FAO, Gresham House​

I de kommende 30 år forventes det, at det globale træforbrug hvert år vil stige med

3,1%

Stigende efterspørgsel

Træ er et mere miljøvenligt materiale end mange af de andre materialer, vi bruger i byggeriet. Men en voksende efterspørgsel på træ til byggeri, energi og træ-materialer er også en udfordring. ​

Behovet for mere træ skyldes, at vi bliver flere og flere, og at der samtidigt er et ønske om mere bæredygtige løsninger. Vores skove kan ikke dække det stigende behov for biomaterialer. Det kræver innovative løsninger og en smart tilgang at sikre, at træ bliver ved med at være en bæredygtig ressource til fremtidige byggerier. Derfor er det vigtigt at vi bruger træ klogt.

Træets holdbarhed

Stavkirker er et stærkt bevis på, hvor god holdbarhed træ kan have.

Byggerier, der har stået i århundreder, viser, hvordan træ under de rette forhold kan holde i utroligt lang tid. Når vi bruger træet klogt, og byggeriet holder i lang tid - eller træet bruges flere gange - begrænser det vores behov for konstant at hente nyt træ. Så kan vi bedre imødekomme efterspørgslen på træ og samtidigt mindske behovet for skovhugst og forarbejdningen af nyt træ.​

En kirke af træ med sort tag og tre tårne.
Heddal Stavkirke i Norge, opført i 1200-tallet.

De to modeller

Når vi snakker om affaldshåndtering af træ ved byggeri, snakker man typisk om to modeller: Den lineære model og den cirkulære model.

Lineær

I en lineær affaldshåndteringsmodel kasseres et produkt efter brug. Der gøres ingen forsøg på at genbruge eller genanvende, og materialet bruges kun én gang, hvorefter det betragtes som affald og enten sendes til deponi eller forbrænding.
Dette resulterer i tab af værdifulde ressourcer og en større miljøpåvirkning.

Cirkulær

Cirkulær behandling af træmaterialer har til formål at genanvende og genbruge produkter, så de kan bruges flere gange i stedet for kun én gang. Den cirkulære tilgang sigter mod at forlænge materialernes levetid og reducere mængden af affald. En betydelig investering er nødvendig for at muliggøre fortsat brug af træ efter dets oprindelige formål er opfyldt.
På denne måde øges ressourceudnyttelsen, og miljøpåvirkningen mindskes. 

 

CO₂ Udvinding Delfabrikation Fabrikation Anvendelse Gentænk ForbrændingDeponi LINEÆR CIRKULÆR GenbrugGenanvendelse SPILD SPILD / AFFALD SPILD / AFFALD SPILD / AFFALD

Afbrænding

Træ bruges i stigende grad som energikilde. For at udfase fossile energikilder som kul og olie erstattes de ofte af energi fra afbrænding af træ og andre former for biomasse. Det kan være træ, der er tilbage fra skovbrug, savsmuld fra savværker, eller træpiller og flis fra hele træer. Men noget af det træ-materiale kunne have fået forlænget sin levetid ved at blive anvendt i produkter eller i byggeriet, før det blev brændt af. 

Selvom afbrænding af træaffald kan blive til energi, resulterer det også i frigivelse af CO2 og andre forurenende stoffer i.  

Når vi brænder træ af til energi, er det den laveste form for nytte, vi kan få ud af træet. Derfor skal vi bruge træet bedst muligt, inden vi brænder det af.

Deponi

Træ der hverken bliver genbrugt, genanvendt eller brugt til energiproduktion ender på deponi eller i et deponeringsanlæg. Deponi er det den dårligste løsning af dem alle, fordi det hverken er godt for miljøet eller for samfundet, og træet er uden nogen nytte.

Når træ, der kunne have været genbrugt, genanvendt eller afbrændt i stedet deponeres, kan det betragtes som ressourcespild. Deponering kan også have miljømæssige konsekvenser, da nedbrydningen af træet udleder CO2 og kan frigive skadelige stoffer til jorden og vandmiljø.

Når træ indeholder særligt skadelige stoffer, kan det være påkrævet, at det sendes til deponering eller destruktion i særlige anlæg. 

​Cirkularitet af træ ​

Træ er både et fornybart materiale og har store muligheder for genbrug og genanvendelse. Der er mange muligheder for forlænge træ-materialernes levetid og mindske både miljøpåvirkningerne og behovet for nyt træ:

  • Upcycling går et skridt videre end almindelig genanvendelse ved at omdanne brugte træprodukter til nye og mere værdifulde ting. For eksempel kan gammelt emballagetræ blive til vægbeklædning eller møbler. 
  • Ecodesign handler om at tænke på miljøet, når man designer og producerer træprodukter. Design, der er nemt at reparere og adskille, sikrer, at produkterne kan vedligeholdes og genbruges. Det handler også om at bruge få forskellige materialer for at gøre produkterne lettere at adskille og genbruge senere hen.
  • Konstruktiv træbeskyttelse er særligt vigtigt i byggeriet, da det kan forlænge træets levetid markant. Det kan blandt andet være beskyttelse mod sol, vand og fugt.
  • Spildforebyggelse er også vigtigt. Vi smider store mængder træ ud, der ellers kunne blive til (nye) produkter. Det er både fra savværker, fabrikker, værksteder og byggerier. Ved at blive bedre til håndtering, genbrug og genanvendelse kan vi reducere det massive spild af træ og øge dets levetid og værdi. ​

Det er altså i alle dele af træets værdikæde, at der er mulighed for cirkularitet af træ.

Opgave 2 af 2 (25 min.)

Kopier gerne opgaverne ind i word, så det er nemmere at skrive svarene til hvert spørgsmål ned.

Selv (10 min.)

  1. Beskriv med dine egne ord, hvad cirkulær/cirkularitet betyder og hvad lineært betyder.
  2. Søg på "træets affaldshierarki" på nettet, og beskriv de fem trin i hierarkiet.  

Fælles (10 min.) 

  1. Fælles opsamling på genbrug og genanvendelse med præsentation af jeres eksempel på, hvor det er svært at skelne imellem.
  2. Fælles opsamling på træets affaldshierarki - giver det mening?